Recept na elegantní marmeládu podle pěti elementů

Jak to všechno začalo

DSC_0748_rev

Loni na mě dolehly všechny problémy naší civilizace a po chvíli v depresi jsem se rozhodla něco začít dělat. Nebudu se rozepisovat o všech svých duševních pochodech. Nakonec jsem prostě dospěla k závěru, že nejlepší bude, začít dělat zásoby a uvažovat prakticky. A protože bylo zrovna léto, začala jsem zavařovat jahody.

Hodně marmelád jsem loni rozdala přátelům a jejich ohlasy byly naprosto nadšené. Dokonce jsem dostala několik MMS s fotkami namazaných chlebů. Což u mých kamarádů opravdu není nic běžného. Letos mi dokonce několik kamarádek hrdě hlásilo, že jiné marmelády, než podle pěti elementů, už nezavařují.

Marmeláda podle pěti elementů

Sdílím tedy tento skvělý recept dřív, než úplně skončí zavařovací sezóna. Teda … chtěla jsem připravit sexy reportáž a zdokumentovat průběh zavařování. Nejsem ale zrovna food-bloggerka a letos jsem zavařovala zásadně mezi půlnocí a čtvrtou ráno. Fotky vařeného ovoce ve světle zářivky vypadají příšerně…

Zde už slíbený recept:

1 kg ovoce (jahody, višně, meruňky, švestky…)
500 g třtinového cukru
Smícháme a necháme alespoň 10 minut odstát. 
želírovací prostředek dle libosti (já používám citrusový pektin)
1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
nebo nasekaná čerstvá máta
1 špetka soli
1 citrón – vymačkáme šťávu a nadrobno nasekáme kůru
1/4 lžičky kakaa
vanilka z jednoho lusku nebo skořice
Všechno přidáme k ovoci a vaříme. 

Postup vaření, hustotu atd. nechávám na každé kuchtičce či vařeníkovi (jak nazývá kuchaře náš malý Eda). Určitě máte své osvědčené triky. Hlavní je použití všech ingrediencí, množství si každý může upravit po libosti. Především zázvoru je lépe dávat méně (dávám letos jen čajovou lžičku místo polévkové).

A kde jsou ty elementy?

Mám skvělou kuchařku s recepty podle čínské dietetiky. Čínská kuchyně je založená na teorii pěti elementů a má tedy stejný základ jako tradiční čínská medicína a Feng Shui. Smyslem je, připravit vyvážené jídlo, lehce stravitelné a vyživující. Toho dosahujeme používáním lokálních surovin, způsobem přípravy a právě přítomností všech 5 elementů v pokrmu.

Připravuju podle kuchařky pár základních západních pokrmů jako vývar nebo koláče. Jídla jsou opravdu skvělá a tak nějak dokonalá 🙂

Každý element v kuchyni představuje jednu chuť. Pokud pokrm obsahuje všechny chuti, je pro tělo dobře stravitelný a harmonizující.

U marmelád se přísady rozdělují takto:

5 prvku

 

Přeju hodně úspěchů při přípravě chutných zavařenin.

Hana

Feng Shui je moje radost a poslání. Pomáhám lidem porozumět jejich životnímu prostoru a následovat vlastní přirozenost. Baví mě ukazovat, jak objevit principy Feng Shui v každodenním životě.
Můj příběh si přečtěte zde >>

Komentáře
  • Volně ke stažení

    Stáhněte si průvodce základní typologií osobnosti podle Feng Shui.

  • Rubriky